Hírek, érdekességek

Bor, mámor, Mixery.hu!

A gin tonik és koktél szerelmesei mellett bor kedvelő vásárlóinkat is hatalmas választékkal várjuk a Mixery.hu-n! 

Kínálatunk kialakítása során törekedtünk arra, hogy Magyarország minél több borvidéke képviseltetve legyen. A termékek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt legyen szó testes vörösborról, egy laza rozéról vagy mennyei desszert borról.

A bor fogyasztás kultúrája egybe forr a történelemmel, nem véletlenül. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, egy hosszú nap után rendkívül jól tud esni egy pohárral belőle. Alátámasztja ezt az is, hogy 2020-ban összesen 23,4 milliárd liter bor fogyott világszerte. Termelést tekintve a három vezető ország Franciaország, Olaszország és Spanyolország, de a mi szívünk természetesen hazahúz. Magyarországon 22 borvidék található, egytől egyig különlegesek a maguk nemében.

Lássuk, mely borokat találjátok meg webshopunkban!

A fehérboroknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: az üde, friss, virágos jegyekkel bíró borokat, melyek a szüret utáni első-második évben kerülnek fogyasztásra, illetve a hordóban érlelt tételeket. Előbbi előállítása során a legkedveltebb szőlőfajták a sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka és a muskotályos fajták.

A hordós érlelésnek köszönhetően a bor melegebb, markáns ízjegyei figyelhetők meg kóstoláskor. Általában furmintból, hárslevelűből, olaszrizlingből, juhfarkból,  chardonnay-ből vagy viognier szőlőfajtából készülnek.

Választékunk borászatok szerint:

● Hilltop ● Sauska ● Vylyan ● Tiffán ● Gere A. ● Haraszthy ●

● Szent Tamás ● Steigler ● Bodri ● Thummerer ● Figula ● MÁD ●

A vörösborok színét a szőlő héjában található színanyag adja, így az árnyalatbeli eltérést a szőlőfajták különbözősége adja. Legkedveltebb szőlő típusok a kékfrankos, kadarka, zweigelt, portugieser, illetve cabernet franc, merlot és syrah. A szőlőben található tannin mennyisége határozza meg a bor karakterét, kóstolás közben szájukban megfigyelhető összehúzó hatásért is ez az elem felelős. A tannin mennyisége ugyanúgy szőlőfajtánként eltérő.

Hazánk egyik borkülönlegessége a Bikavér, mely Eger és Szekszárd környékéről származik és a testes, savas jegyek jellemzik.

Választékunk borászatok szerint:

● Haraszthy ● Gere A. ● Steigler ● Bodri ●

● Gere Tamás ● Thummerer  ● Sauska ●

A rosé borok színűket onnan kapják, hogy a kékszőlő héja nagyon rövid ideig érintkezik a musttal, körülbelül 2-3 órát csak. Színük a halvány rózsaszíntől az erősebb, szinte pirosas árnyalatig különbözhet attól függően, hogy mennyi színanyagot tartalmaz az adott szőlőfajta héja.

Színe és íze a vörösborokéhoz, ám frissessége a fehérborokhoz hasonló. Önmagában is, de fröccsként igazán nagy sláger napjainkban, főleg a nyári hónapokban.

Választékunk borászatok szerint:

● Tiffán ● Gere A. ● Kislaki-Légli ● Eurobor ●

● Figula ● Thummerer  ● Haraszthy Vallejo ●

Az édes boroknak alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a természetesen édes borokat és azokat, amiknél adalékanyag hozzáadásával lett elérve a kívánt ízhatás. A természetesen édes borok kulcsa, hogy olyan területen teremnek, ahol az éghajlat miatt lehetőség van arra, hogy lassan érjen be a szőlő. Ilyen terület Tokaj környéke, de a Mátrában, Mór és Badacsony környékén is találhatunk ilyen régiókat hazánkban.

A desszertborok, nevükből is adódóan rendszerint az étkezés végén, a desszert mellé kerülnek felszolgálásra. Édes ízük jól passzol az édességekhez, de a sajtokhoz, olajos magvakhoz is.

Választékunk borászatok szerint:

● Szent Tamás ● MÁD ● Disznókő ●

● Grand Tokaj ● Serpens Tokaj ●

Program ötlet: válogass össze egy csomagot borainkból és hívd át a barátokat egy kis borkóstolásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük