Magyarország egyik büszkesége a magyar bortermő vidékek és borok. Oldalunkon pedig csupa büszke, minőségi magyar borral találkozhatsz.
Rövid, borkészítő összefoglalónk három lépésben, ami szürettel kezdődik és erjesztéssel végződik:
[read more]
- Szüret: csak akkor szabad, amikor a szőlő elérte a borvidékre és fajtára jellemző többévi átlagos mustfokot.
- Bogyózás, zúzás, sajtolás: a bogyókat bogyózni kell, majd zúzni. Azaz kellően roncsolni kell a húsát, anélkül, hogy kár keletkezne a magokban. Ebből lesz a cefre, amiből a must nagy része magától kifolyik. A maradékot ki kell sajtolni. A folyamat végén must lesz, és törköly (a szilárd részek).
- Must erjesztése: ekkor lesz a hernyóból pillangó, azaz a must átalakul borrá a hordóban vagy tartályban. Ez azonban kétféle is lehet. Spontán, improvizatív, vagy irányított.
A fehér-, és vörösbor között persze nem csak a színe a különbség. Egy egyáltalán nem összezavaró fun fact: minden vörösbor kékszőlőből készül, de nem minden fehérbor készül fehér szőlőből. A másik fő különbség az erjesztésben keresendő. Vörösbor esetében a szőlő héját nem távolítják el, mert ha ezt megteszik, akkor fehér marad a bor színe. Egy másik könnyen megjegyezthető eltérés, hogy a vörösborokat főként tölgyfahordóban erjesztik, a fehért azonban rozsdamentes acélból készült tartályokban. Így az megtartja citrusos, virágos jellegét.
A webshopunkban is megtalálható fehérbor fajták: a balatoni életérzést hozó Olaszrizling, amit fröccsben de magában is fogyaszthatunk. A rendkívül sokoldalú Chardonnay; az üde és gyümölcsös Sauvignon blanc; a testes, savas Furmint; a citrusos, fűszeres Zöldveltelini; a visszafogottan elegáns, virágos, illatos Hárslevelű.
Ami pedig a vörösborokat illeti: a sokszínű, de általában gyümölcsös, finoman fűszeres Kékfrankos; a közepesen savas, népszerű házastárs Merlot; a viszonylag könnyed, jó magyar ételekhez való Kadarka; a magyar szuperhős, az Egri Bikavér; az arisztokratikus perzsa herceg, a Syrah; a bársonyos francia hölgy, Pinot Noir; valamint számtalan, magas minőségű cuveé, melyet több szőlőfajtákból házasítanak.
[/read]