7 érv a szárított koktélfűszerek mellett

A koktélfűszerek karaktert és stílust adnak az italoknak. Sőt amellett, hogy vizuálisan is vonzóvá varázsolják a kedvenc mixeinket, intenzív aromáiknak köszönhetően, az orr és a száj speciális idegsejtjeinek stimulálásával még komplexebb ízélményt nyújtanak. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy mennyit is számít egy ízléses díszítés.
A szárított és liofilizált koktélfűszerek használata jelentősen megkönnyíti az italok dekorálását, ízesítését. Manapság már rengeteg gyümölcs, virág, fűszer megtalálható a kínálatban. A legnépszerűbb szárított gyümölcsök közé tartozik a narancs, grapefruit, lime, citrom, ananász, alma, málna. A szárított virágok közül gyakran kerül a poharunkba perzsa rózsa, hibiszkusz, levendula vagy búzavirág, míg a fűszerek sokaságából a rózsabors, kardamom, chili és borókabogyó a trendi.

A szárítás a romlandó élelmiszerek tartósításának az egyik legrégibb módja. A szárított gyümölcsből elpárolog a víz, de a tápértéke, vitamintartalma, a rostok és további értékes tápanyagok megmaradnak. Illetve ahogy egyre kisebb lesz az adott élelmiszer, az íze annál intenzívebbé válik, ezért pl. a szárított gyümölcs néha édesebb, aromában gazdagabb, mint a friss.
A liofilizálás, más néven fagyasztva szárítás egy víztelenítési eljárás, amely az élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát biztosítja. Az eljárás során az értékes összetevők nem károsodnak, a fehérjék, vitaminok, egyéb ásványi anyagok megmaradnak. Az ízek és aromák, illatok, színek is változatlanok maradnak. Az így készült termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy más adalékanyagot.

Lássuk, milyen előnyei vannak, ha ezeket a termékeket használjuk a koktéljaink készítéséhez!
1. Időt spórolunk
Nincs szükség gyümölcsök, zöldségek hámozására, szeletelésére, egyszerűen csak felbontjuk a szárított koktélfűszereket és már dobhatjuk is a poharunkba. Ha egy hosszú nap után egy frissítő és dekoratív koktélra vágyunk, így biztosan gyorsabban elkészíthetjük.
2. Kevesebb hulladék
Míg a friss gyümölcsök, zöldségek egy részét kidobjuk, – nem csak otthon, a bárokban is – mert pl. nem megfelelő a mérete vagy nem használjuk fel az egész gyümölcsöt és a maradék a szemetesben végzi. A szárított és liofilizált termékek hosszú ideig, akár évekig is eltarthatók, valamint a gyártás során a gyümölcsöket szinte 100%-ban feldolgozzák.
3. Remekül néznek ki
A szárított gyümölcsök általában sötétebb színűek, mint a frissek. Pl. a szárított citromkarikának a friss citromtól eltérően barnás-narancsos színe van, ami drámai, izgalmas hatást kölcsönözhet a koktélodnak.
4. Bármi szárítható
Nem csak a gyümölcsök és zöldségek, de szinte bármilyen élelmiszer szárítható, pl. népszerű már a szárított marhahús is. Ha valami izgalmasra vágysz, próbáld ki a szárított chilit!
5. Hosszú eltarthatóság
A szárított és liofilizált gyümölcsök, ha nem is örökké, de igen hosszú ideig eltarthatóak. Ha különböző gyümölcsöket, fűszereket használunk a koktéljainkhoz, praktikusabb a szárított változatot használni, mert miután 1-1 szeletet, darabot kivettünk a dobozból, a maradékot a későbbiekben még bátran használhatjuk, míg a friss élelmiszereket csak rövid ideig tudjuk tárolni.
6. Költséghatékonyabb
Mivel a szárított termékeket teljes egészében felhasználhatjuk, akkor is, ha csak néhány hetente készítünk koktélt, jóval gazdaságosabb, mint minden alkalommal friss gyümölcsöket venni, amiknek valószínűleg csak egy részét fogjuk használni.
7. Intenzívebb íz
Ahogy már korábban említettük, a szárítási eljárások során a vizet eltávolítják az élelmiszerekből. Azonban az ízek és aromák megmaradnak, sőt gyakran intenzívebbé válnak, mint a friss gyümölcsökben, zöldségekben. Így ezek a termékek a díszítés mellett, az ital ízéhez is hozzáadnak.