Hírek, érdekességek

Alkoholmentes gin – ha rád törne a józanság

Alkoholmentes-Gin

Feltűnt mostanában, hogy a legtöbb száraz januárt tartó barátod alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes gineket kezd el halomra vásárolni? Te pedig közben azon agyalsz, hogy mi ez az ital, hogyan készült, milyen íze van és hogyan lett ilyen hirtelen népszerű?
De nevezhetjük egyáltalán ezeket a nem alkoholos szeszeket gin-nek? Más szóval, megéri kipróbálni néha-néha az alkoholmentes gint? A válaszok nálunk vannak!

Mi is pontosan az alkoholmentes gin?

Először is, ezeket az italokat technikailag nem nevezhetik gin-nek. Mégis kifejezetten úgy lettek megalkotva, hogy amennyire csak lehet hasonlítsanak a ginre, mind kinézetben, mindpedig ízvilágban, miközben alkoholtartalmuk vagy nagyon alacsony (0-5% között), vagy egyáltalán nincs.

Hogyan készül az alacsony alkoholtartalmú gin?

Az ilyen italok elkészítésének számos módja van. Az alacsony alkoholtartalmú gineket sokszor a klasszikus lepárló módszerrel készítik, pont úgy, ahogyan eredeti, alkoholos testvérüket is. De azért van pár különbség.

A folyamat során semleges ízű gabona párlatot - azaz tiszta szeszt - tesznek egy rézüstbe, egy sor különböző gyógynövénnyel, fűszerrel, gyümölccsel és más természetes aromákkal. Ezek kombinációjával szereznek a kézműves szeszfőzők a saját terméküknek különleges, egyedi ízt. Ez az oka annak is, amiért a gin ennyire sokszínű és változatos, hiszen az ízkombinációk szinte végtelenek.

A különböző fűszerek és gyógynövények használata az - különösen a borókáé (dominanciája amúgy a gin alapkövetelménye) -, ami a végső terméket szinte megkülönböztethetetlenné teszi az eredeti, alkoholos gintől.

Miután az alkohol és a fűszerek keveréke már az üstben van, a folyadék felmelegszik és az így keletkezett alkoholgőz elkülönül a víztől, kinyerve a fűszerek aromáját, azáltal hogy átfolyik egy sor különböző csövön. Ezután a gőzt lehűtik és az újra folyadékká válik. A lepárló összegyűjti ezt a folyadékot és vízzel hígítja.

És ez az a pont, ahol a folyamat eltér az eredetitől: míg egy normális erősségű gint kb. fele arányban hígítanak, ebben az esetben a hígítás sokkal erőteljesebb lesz azáltal, hogy a lepárló több vizet kever az alkoholhoz, így csökkentve az ital alkoholtartalmát.

Voilá! Megszületett az alacsony alkoholtartalmú gin.

Hogyan készül az alkoholmentes gin? 

Néhány alkoholmentes tömény ital ugyanúgy készül, mint alacsony alkoholtartalmú társaik: finomszesz és gyógynövények keveréke kerül a szeszfőzőbe, mely azután egy több körös lepárláson megy keresztül, hogy az alkoholt eltávolítsa a folyadékból.

Más esetekben azonban nem használnak semmiféle desztillált alkoholt alapnak, ehelyett úgynevezett maceráláson alapul a folyamat, amely során a fűszereket és gyógynövényeket folyadékban áztatják, amíg olyan íze nem lesz, ami már egészen hasonlít az igazi ginhez.

Ezek a folyamatok az ital zamatát is megváltoztathatják és egy sokkal “ginesebb” ízt adnak neki.

Miért olyan drága az alkoholmentes gin? 

Nekünk is eszünkbe jutott: ha nincs alkohol az üvegben, miért is fizetek annyit? Nos, a válasz a elkészítési folyamatban rejlik. Amikor ezek az alkoholmentes alternatívák készülnek, a készítők általában ugyanazokat a szigorú szabályokat követik, ugyanazt a felszerelést használják és csupa minőségi hozzávalóból állítják elő az italt, akárcsak az igazi ginnél. Tehát egy alkoholmentes italnál is megéri megbízható gyártóktól választani.

Milyen az alkoholmentes gin íze?

Akárcsak az igazi gin esetében - az alacsony alkoholtartalmú és az alkoholmentes szeszek íze és nagyon sokféle lehet (sokféle kimenetelű eredménnyel persze). A legtöbbnek sikerült megragadni a gin szokásos gyógynövényes, kissé citrusos ízvilágát, míg más márkáknak - mint például a Seedlipnek - sikerült olyan ízeket kifejlesztenie, amelyek már felveszik a versenyt a különböző stílusú ginekkel: fűszeres, virágos, stb..

Ennek ellenére ne úgy indulj neki az alkoholmentes ginek kipróbálásának, hogy nem fogod érezni a különbséget. Az alkohol hiányán kívül is egyértelműen más italokról van szó. Ugyanakkor egészen frissítő alternatívát kínálnak, ha esetleg te is száraz januárra adnád a fejed.

Miért lesz egyre népszerűbb az alkoholmentes gin?

Az alacsony és teljesen alkoholmentes ginek egyre népszerűbbek az olyan fiatalok körében, akik csak módjával fogyasztanak alkoholt, vagy éppen a teljes absztinencia mellett tették le a voksukat. Egy 2018-as Guardian-ban publikált kutatás szerint  a 18 és 25 évesek 29%-a nem iszik alkoholt. Ez tíz évvel ezelőtt még csak 18% volt. Tehát igen rövid idő alatt majdnem harmad annyival többen lettek.

Hogyan igyunk alkoholmentes gint? 

Ezeket az italokat - különösen a kézműves gin lepárlók által kifejlesztett termékeket  - gyakran ugyanazzal az odafigyeléssel gyártják, mint alkoholos társaikat és nem titkolt céljuk a helyettesítés. Úgyhogy ne gondold túl! Vidd el a kedvenc gin-tonikodat vagy gin-koktélodat egy körre ezekkel az alkoholmentes változatokkal, mint például a Tangueray alkoholmentes párlata. 4 különböző fűszer-, és gyógynövény keverékével készült, melyeket külön-külön áztattak, forraltak majd desztilálltak, hogy komplex citrusos és borókás jegyek domináljanak benne, csakúgy mint alkoholos gin verziójában. Csak éppen ezt akkor is fogyaszthatod, ha éppn száraz januárt tartasz. Keverd &T prémium tonikkal, vagy pezsgőgyömbérrel, dobj hozzá egy pár citrom szeletet és kész is az alkoholmentes gin koktélod. 

Nézz szét alkoholmentes párlataink között, találd meg kedvencedet a Mixery.hu-n! Legyél te party házigazdája, vagy éppen a csapat sofőrje, mi mindenkire gondoltunk.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük