Házi készítésű cukorszirup a legfinomabb koktélokhoz
Aki otthoni koktélmixelésre adja a fejét és mélyebben elmerül a receptek tengerében az többször is találkozhat a cukorsziruppal, mint koktélhozzávalóval. Sokan eltándoroknak egy-egy ital elkészítésétől, mivel ez épp nem áll rendelkezésükre. Az igazság azonban az, hogy szinte minden háztartásban megtalálhatóak a szirup összetevői, aminek előállítása mellesleg nem igényel semmilyen extra konyhai trükköt.
A cukorszirup készítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon. Gyakorlatilag, ha tudsz vizet forralni, szirupot is tudsz készíteni.
Az egyszerű cukorszirup nem tartalmaz mást, mint cukrot és vizet – egyenlő arányban.
Hozzávalók:
- 1 kg kristálycukor
- 1 liter víz
Elkészítés:
Öntsük a vizet és cukrot egy kis forralóedénybe. Közepes lángon melegítsük lassan kavargatva, amíg a cukor el nem olvad. Hagyjuk kihűlni, ezután töltsük egy üvegbe és jól zárjuk le. Ez az egyszerű, hűtve tárolt cukorszirup 1 hónapig eltartható.
Extra tipp: ha fel szeretnénk gyorsítani a folyamatot, használjunk porcukrot, hiszen az hamarabb feloldódik a vízben.
Ha az édes ízek sosem elég édesek számodra, készítheted két rész cukorral és egy rész vízzel. Ha az egyszerű cukor nem elég izgalmas, próbáld ki a demerara barna nádcukrot a gazdagabb íz kedvéért.
Ezen túl az ízesített szirup variációk száma végtelen. A cukorszirupot gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük, friss vagy szárított fűszerekkel, gyümölcspürékkel, virágokkal. Igazán izgalmas szirupokat készíthetünk pl. jalapeno paprika szeletekkel vagy fahéjrúddal, vaníliával, gyömbérrel.
És a legjobb benne, hogy a házilag készített szirup, miután jól zárható üvegbe tettük és lehűtöttük, akár 1 hónapig is eláll és felhasználható.
Íme néhány ízesített szirup készítése pár lépésben:
Fahéjszirup:
Hozzávalók:
- 1 kg kristálycukor
- 1 liter víz
- 3 rúd fahéj
Elkészítés:
Készítsük el a cukorszirupot a fenti recept alapján, de tegyünk bele 3 fahéjrudat is és forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt vegyük ki belőle a fahéj rudakat és már el is készült!
Piros bogyós gyümölcsszirup
Hozzávalók:
- 1 kg kristálycukor
- 1 liter víz
- ½ kg fagyasztott piros bogyós gyümölcskeverék
- 10 g citromsav
- 1 tasak dzsemfix
Elkészítés:
Olvasszuk ki a gyümölcskeveréket, majd öntsük rá az 1 liter forrásban lévő vizet. Ezután hagyjuk állni kb. 20 percig. A gyümölcskeveréket tegyük egy edénybe 2 evőkanál cukorral, 1 tasak dzsemfix-el és a 10 gramm citromsavval. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, közben adjuk hozzá a maradék cukrot és hagyjuk forrni 2 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni!
Persze, aki úgy dönt, hogy nem szeretne a szirup főzéssel bajlódni, inkább beszerezné már készen a szirupokat mi azt is megértjük, hiszen mi magunk is sokszor ezt az utat választjuk. Kínálatunkban is megtalálható több fajta, az egyszerű cukorsziruptól a különböző ízesített változatokon át: