Hírek, érdekességek

Házi készítésű cukorszirup a legfinomabb koktélokhoz

Aki otthoni koktélmixelésre adja a fejét és mélyebben elmerül a receptek tengerében az többször is találkozhat a cukorsziruppal, mint koktélhozzávalóval. Sokan eltándoroknak egy-egy ital elkészítésétől, mivel ez épp nem áll rendelkezésükre. Az igazság azonban az, hogy szinte minden háztartásban megtalálhatóak a szirup összetevői, aminek előállítása mellesleg nem igényel semmilyen extra konyhai trükköt.

A cukorszirup készítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon. Gyakorlatilag, ha tudsz vizet forralni, szirupot is tudsz készíteni.

Az egyszerű cukorszirup nem tartalmaz mást, mint cukrot és vizet – egyenlő arányban.

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz

Elkészítés:

Öntsük a vizet és cukrot egy kis forralóedénybe. Közepes lángon melegítsük lassan kavargatva, amíg a cukor el nem olvad. Hagyjuk kihűlni, ezután töltsük egy üvegbe és jól zárjuk le. Ez az egyszerű, hűtve tárolt cukorszirup 1 hónapig eltartható.

Extra tipp: ha fel szeretnénk gyorsítani a folyamatot, használjunk porcukrot, hiszen az hamarabb feloldódik a vízben.

Ha az édes ízek sosem elég édesek számodra, készítheted két rész cukorral és egy rész vízzel. Ha az egyszerű cukor nem elég izgalmas, próbáld ki a demerara barna nádcukrot a gazdagabb íz kedvéért.

Ezen túl az ízesített szirup variációk száma végtelen. A cukorszirupot gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük, friss vagy szárított fűszerekkel, gyümölcspürékkel, virágokkal. Igazán izgalmas szirupokat készíthetünk pl. jalapeno paprika szeletekkel vagy fahéjrúddal, vaníliával, gyömbérrel.

És a legjobb benne, hogy a házilag készített szirup, miután jól zárható üvegbe tettük és lehűtöttük, akár 1 hónapig is eláll és felhasználható.

Íme néhány ízesített szirup készítése pár lépésben:

Fahéjszirup:

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 3 rúd fahéj

Elkészítés:

Készítsük el a cukorszirupot a fenti recept alapján, de tegyünk bele 3 fahéjrudat is és forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt vegyük ki belőle a fahéj rudakat és már el is készült!

Piros bogyós gyümölcsszirup

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • ½ kg fagyasztott piros bogyós gyümölcskeverék
  • 10 g citromsav
  • 1 tasak dzsemfix

Elkészítés:

Olvasszuk ki a gyümölcskeveréket, majd öntsük rá az 1 liter forrásban lévő vizet. Ezután hagyjuk állni kb. 20 percig. A gyümölcskeveréket tegyük egy edénybe 2 evőkanál cukorral, 1 tasak dzsemfix-el és a 10 gramm citromsavval. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, közben adjuk hozzá a maradék cukrot és hagyjuk forrni 2 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni!

Persze, aki úgy dönt, hogy nem szeretne a szirup főzéssel bajlódni, inkább beszerezné már készen a szirupokat mi azt is megértjük, hiszen mi magunk is sokszor ezt az utat választjuk. Kínálatunkban is megtalálható több fajta, az egyszerű cukorsziruptól a különböző ízesített változatokon át:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük