Hírek, érdekességek

Hogyan kóstoljunk helyesen whiskyt?

Whiskyből rengeteg féle-fajta van, azonban egy kis odafigyeléssel könnyen megállapítható közöttük a különbség. Ha nem tudjátok még, hogy mire érdemes odafigyelni kóstoláskor, akkor adunk néhány tippet.

Pro tipp: vezess listát arról, hogy mit kóstoltál, mi tetszett benne, mi nem. Nagyon izgalmas lesz 1-2 év múlva visszaemlékezni a leírtak alapján. A felsorolás kiegészíthető olyan tételekkel is, amiket nagy vágyad megkóstolni, ezzel segítesz a neked ajándékot keresgélő rokonoknak is! 🙂

Kezdő lépések

Először is szerezd be a whiskyt akár a Mixery.hu-n, ahol a legnépszerűbb márkák mellett prémium kategóriájú italokat is találsz. A beszerzés során tartsd szemelőit, hogy a gyakorlás a tudás anyja, így minél több félét kóstolsz, annál inkább fog ráállni az ízlelésed. A hiedelemmel ellentétben ne tegyél jeget a whiskybe, esetleg majd egy pár csepp vizet, de erre a későbbiekben kitérünk.

Pohár

A pohár kiválasztásakor olyat keress, ami kifejezetten whisky kóstolásra alkalmas. Ez amiatt nagyon fontos, mert az aromák így jönnek elő igazán. A pohár segít megmutatni azt, milyen színe van italunknak. Világos? Sötét? Sárgás? Barnás? Az árnyalatot az határozza meg, hogy milyen hordóban, mennyi időt töltött a whisky. Nézz körbe a körülötted levő tárgyak között, melyiknek hasonlít a színére? Nézd meg azt is, hogy mennyire áttetsző a folyadék.

Szaglás

Az egyik legfontosabb szervünk a kóstoláskor az orrunk. Először is pörgesd meg a whiskyt a pohárban, ahogy a bort is szokás, ezáltal aromákat szabadulnak fel. Emeld a poharat az orrodhoz és szagolj bele a pohárba: milyen illatokat érzel? Fa, bőr, füst, édes, sós illat? Mennyire intenzív? Az illat, hasonlóan a színhez, függ a whisky korától, a hordótól és az alapanyagoktól is.

Ízlelés

Egyesek szerint az ízlelés csak a megerősítése annak, amit az orrod már elárult. Így a szaglás után kortyolj bele a pohárba és figyeld meg a korty érzetet: csípős? Meleg? Száraz? Frissítő? Forgasd meg az italt a szádban és ízlelgesd. Miután lenyeled a kortyot milyen íz marad a szádban? Füstös, édes, fűszeres, észteres? Milyen hosszan tartott ez az íz? Érdemes odafigyelni arra is, hogy mennyire van egyensúlyban a test és az alkohol.

Víz

Miután tisztán megkóstoltad a whiskyt, próbáld ki úgy is, hogy egy kis vízzel hígítod a kortyot, ezáltal tisztulnak az ízek, könnyebben észrevehetővé válnak az ital sajátos jegyei.

A kóstolás során fordíts figyelmet arra, hogy az orrod és az ízlelőbimbóid is hamar elfáradnak, így két típus között egy kis snackkel semlegesítsd az ízt a szádban, és tarts egy kis szünetet.

Megjött a kedved a kóstolgatáshoz? Nézz szét whisky kínálatunkban a Mixery.hu-n!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük