Bizony nem csak a nyári kánikulában eshet jól koktélokat szürcsölni, de a zord, hideg estéket is feldobhatják ezek az italcsodák. Most mutatunk 5 testet-lelket melengető téli koktél receptet, amelyet bárki könnyedén elkészíthet.
A karantén alatt bár nem feltétlenül találkozhatunk családtagjainkkal, barátainkkal, online is összehozhatunk velük egy remek estét, akár egy virtuális „házibulit” is. De az ünnepi vacsorához, desszerthez vagy az esti családi beszélgetéshez is bátran válogathatunk a koktél különlegességekből.
A téli hangulatok, illatok és ízek köszönnek vissza az alábbi koktélokban. Az olyan fűszerek, mint az ánizs, kardamom, vanília, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj amellett, hogy tökéletesen passzolnak a hideg estékre való italokba, egészségesek is, valamint immunrendszert erősítő hatásuk is van.
A télies ízvilágú koktélok fő alkoholos alapanyagai a rum, whiskey, vodka, gin vagy a különböző likőrök.
1) Hot Gin Toddy
Hozzávalók:
- 50 ml London Dry gin
- 10 ml cukorszirup
- 80 ml forró víz
- narancshéj/almaszeletek
- fahéjrúd
- csillagánizs
Elkészítés:
Egy bögrében vagy hőálló pohárban keverjük össze a gint a sziruppal. Ezután öntsük fel forró vízzel és díszítsük narancshéjjal vagy almaszeletekkel, illetve fahéjjal és csillagánizzsal.
2) Ír Whisky Puncs
Hozzávalók:
- 300 ml ír whiskey
- 1l almalé
- 100 ml száraz fehér bor
- 2 cikk szegfűszeggel megtűzdelt narancs
- 4 ujjbegynyi nagyságú gyömbér darab
- 1 db babérlevél
- 1 evőkanál barna cukor
- ízlés szerint néhány csepp narancs bitter
Elkészítés:
Helyezzük az összes hozzávalót egy fazékba, és addig melegítsük, amíg a cukor fel nem oldódott, és az ital fel nem forrósodik. Tálaljuk merőkanállal hőálló poharakba (kb. 175 ml), és díszítsük, friss egész fahéj rúddal, narancshéjjal.
3) Meleg Tatratea Koktél
Hozzávalók:
- 40 ml Tatratea Eredeti Tea Likőr
- forró erős fekete tea (pl. Assam) almalében főzve
- ½ frissen facsart citrom leve
- 3 teáskanál karamellizált méz
- mézeskalács vagy fahéjrúd
Elkészítés:
Öntsünk egy adag mézet egy kisebb lábosba majd, amikor sűrűsödik, adjunk hozzá egy kis vizet, vigyázzunk nehogy megégjen. Főzzük meg a teát almalében és öntsük hozzá a Tatrateát-t, a citromlevet és a karamellizált mézet. Vastag falú csészében szolgáljuk fel, díszítésként használhatunk mézeskalácsot, fahéjrudat.
4) Grog
Hozzávalók:
- 100 ml rum
- 500 ml fekete tea
- 4 teáskanál cukor
- 1 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- narancs/citrom
Elkészítés:
Készítsünk 500 ml fekete teát egy nagyobb edényben. Keverjük hozzá még forrón a rumot, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat. Kis lángon melegítsük míg felforr. Keverjük jól össze, fedjük le és legalább 5 percig hagyjuk pihenni, ezután szűrjük le. Ízlés szerint kevés gyömbért is adhatunk hozzá. Narancs, illetve citromszeletekkel, fahéjrúddal díszíthetjük.
5) Hot Aperol
Hozzávalók:
- 30 ml Aperol
- 100 ml száraz fehérbor
- 50 ml almalé
- 1 teáskanál méz
- csipet fahéj
- citrom
Elkészítés:
Az alapanyagokat egy kis fazékba öntjük, forráspontig melegítjük, de nem forraljuk fel. Teás csészében/bögrében kínáljuk, citromszeletekkel díszíthetjük.
Egészségünkre!/Cheers!