Ceyloni fahéjrúd, mint koktéldekoráció
A koktélok ma már nem koktélok önmagukban – az italok dekorálása majdhogynem pont olyan fontos, mint maga a nedű, ami a pohárban található. Az elmúlt néhány évben rendkívül trendivé váltak a különböző koktélfűszerek, melyekkel a rutinos bartenderek még vonzóbbá és ízletesebbé varázsolják kedvenc italainkat. A szárított gyümölcsöktől kezdve, a virágokon át a különböző fűszerekig hatalmas a választék. Az egyik ilyen népszerű kiegészítő, pedig nem más, mint a fahéjrúd.
A fahéj fajták között viszont bizony megéri különbséget tenni. Alighanem mindenki ismeri, használja a hagyományos Cassia fahéj őrölt és egész változatát is, felismeri jellegzetes ízét és illatát. De ismerkedjünk most meg a ceyloni fahéjjal.
Származása:
A ceyloni vagy “igazi fahéj” Sri Lankáról származik. A fahéj valójában a fa héja, a Cinnamomum verum fa belső kérgéből állítják elő, mely Délkelet-Ázsiában honos. Természetes környezetében akár 50 méter magasra is nőhet. A termesztett fákat azonban visszavágják és maximum 3 m magasra hagyják nőni. A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből állítják elő.
A hagyományos fahéjhoz képest a ceyloni fahéj kumarin tartalma jelentősen alacsonyabb, így nagyobb mennyiségben is fogyasztható.
Előnyei, jótékony hatásai:
A fahéj természetes fertőtlenítőszer, baktérium-, gomba- és vírusölő hatása is ismert, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban, csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét. Jótékony hatásai már ősidők óta ismertek, a kínai hagyományos orvoslásban is használják megfázásra, feszültség és keringési elégtelenség esetén.
Remekül karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést, ezért gyakran alkalmazzák fogyókúra esetén is. Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, így segít megszüntetni a fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, megszünteti a puffadást.
Egyes kutatások szerint a fahéj rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi gyulladások kialakulását és serkenti az agyműködést.
Felhasználása:
A hagyományos fahéját valószínűleg minden háztartásban használják desszertekhez, kávékhoz, levesekhez vagy egyéb ételekhez. A ceyloni fahéj édesebb és illatosabb, mint a hagyományos fahéj. Főzés vagy melegítés során sem veszít ízéből. Por formájában kedvelt ízesítő kávéhoz, cappucinohoz, de remekül illik teába, smoothiekba is.
A fahéj elengedhetelen hozzávalója a téli puncsoknak, forralt boroknak vagy forralt cidereknek. De természetesen hideg koktélokhoz is remekü passzol alapanyagként és díszítőelemként egyaránt.
Lássuk, hogyan használhatjuk a fahéjat forró és hideg italokhoz, koktélokhoz!
Vaníliás Puncs
- 0,65 l forró vaníliás fekete tea
- 50 ml rum (pl. Plantation Grande Reserve Barbados Rum (0,7l; 40%))
- 80 g barna cukor
- 3 szem ánizs (pl. Gin&Tonic Botanicals Star Csillagánizs Egész)
- 2 rúd vanília
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- néhány db fahéjrúd
Elkészítés:
Vágjuk fel hosszában a vanília rudakat és kaparjuk ki a belsejüket. A vaníliát keverjük a rummal együtt a forró teához egy nagy hőálló tálban. Adjuk hozzá a barna cukrot, a fahéjat, az ánizst, és hagyjuk állni 10-15 percig. Közben hámozzuk meg a narancsot és a citromot, majd vágjuk fel csíkokra a héját, ezeket tegyük ázni a puncsba, a levüket pedig keverjük bele. Tálaljuk forrón, díszítésként használjunk fahéjrudakat és narancsot.
Almáspite Shot
- 1,5 bögre bourbon whisky (pl.Bulleit Kentucky Bourbon Whiskey (0,7l; 45%))
- 1 zöld és 1 piros alma kis kockákra vágva
- 3 kockacukor
- 1 egész szerecsendió
- friss gyömbérszeletek
- 4 egész Ceyloni fahéjrúd (+ néhány extra a díszítéshez)
Elkészítés:
Öntsük egy nagy befőttesüvegbe (vagy bármilyen zárható üvegbe) a whiskyt. Adjuk hozzá az almakockákat és a fűszereket és hagyjuk így 2-4 napig, hogy az ízek összeérjenek. Ezután szűrjük le a fűszereket és hűtsük le az italt. Tálaljuk whiskys poharakban, fahéjrudakkal díszítve.
+ Díszítés tipp: óvatos nedvesítsük be a pohár száját, majd fejjel lefelé mártsuk fahéjas cukorba.
Egészségünkre!/Cheers!