Mindössze három hozzávaló alkotja (vermut, bitter, gin) a klasszikus Negroni koktélt, manapság viszont már számos továbbgondolt variációjával találkozhatunk. Azt mondják, az első kortynál eldől, hogy valaki imádni vagy utálni fogja ezt a kesernyés ízű, vörös árnyalatú italt. Azonban a koktél megannyi változata között egész biztosan mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.
1919-ben, gróf Camillo Negroni fejlesztette ki az italt. A gróf sokat utazott, főként Firenze és London között, és rendszerint Americanót ivott, mely keserű likőr, vermut és szóda elegye. Viszont Angliában megismerkedett a ginnel, és amikor hazatért, Forsco Scarselli bartendertől kérte, hogy adjon pár csepp gint is a szokásos kevert italához. Így született meg az ikonikus ital, a Negroni.
Sok évtizeden keresztül a koktél csak Olaszországban volt ismert, ott viszont nagyon is kedvelték. A ginek népszerűvé válása ismertette meg a világgal a Negronit is az elmúlt években, mely napjainkban már a világ második számú kedvenc koktéljának számít.
Nézzük most a klasszikus receptet és néhány újabb variációt is!
Klasszikus Negroni
Hozzávalók:
Elkészítés:
Töltsünk meg egy old fashioned poharat jéggel. Öntsük rá a hozzávalókat és keverjük össze. Díszítsük narancs szelettel.
Boulevardier Koktél
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsük a hozzávalókat jéggel teli keverőpohárba. Szűrjük le egy jégkockákkal teli pohárba. Végül díszítsük narancs szelettel vagy twisttel az italt.
Negroni Sbagliato
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyünk jeget egy pezsgőspohárba, majd öntsük rá a vermutot és a keserű likőrt. Óvatosan adjuk hozzá a proseccot. Bárkanál segítségével keverjük össze. Narancshéjjal díszíthetjük.
Contessa
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsük a hozzávalókat egy jéggel teli shakerbe és jól rázzuk össze. Töltsük hűtött pohárba az italt, majd díszítsük citromhéj twisttel.
Egészségünkre!/Cheers!