Hírek, érdekességek

Hard seltzer – új ital őrület a láthatáron

Meglehet eddig nem sokan találkoztak a hard seltzer nevű itallal, viszont a külföldi trendeket látva várhatóan Magyarországon is igazán népszerű és közkedvelt lesz rövid időn belül, így ideje megismerkedni vele.

A hard seltzer gyakorlatilag alkoholos szódát jelent, egy teljesen áttetsző, szénsavas, vízalapú, természetes gyümölcs aromával ízesített ital.

Míg a leginkább ismert és kedvelt alkoholos italok több száz vagy ezer évvel ezelőtt készültek először, a hard seltzer 2013-ban született meg Amerikában és 2018-tól kezdve vált rendkívül népszerűvé. Olyannyira népszerűvé, hogy az USA-ban az idei évben mintegy 2,5 milliárd dolláros forgalomra számítanak. Mivel az ízesített szódák rendkívül kedveltek voltak az elmúlt években, innen jött az ötlet az alkoholt is tartalmazó gyümölcs ízű szódához.

A hard seltzer gyors piachódításának titka frissítő íze mellett az, hogy cukorból és kalóriából is kevesebb van benne (kb. 95-100 kalóriát tartalmaz egy 3 dl-es doboz), mint egy hasonló méretű dobozos sörben vagy egy pohár borban.  Gyakran használják a tiszta és egészséges jelzőket a hard seltzerekre, mivel vízből készülnek, mesterséges színezékek és adalékanyagok hozzáadása nélkül, gluténmentesen. Valamint alkoholtartalmuk is alacsony, 4-5% körüli.

Az egészséges életmód terjedésével, sokan keresik az alkoholos italok között is a természetes alapanyagokból készült, kevesebb kalóriát tartalmazó, mégis ízletes verziókat. Erre kínál egyszerű és finom megoldást a hard seltzer.

A gyártás kiindulópontja a  kb. 100 méter mélységből érkező víz, melyet üstben felforralnak, majd miközben lehűl, hozzáadják az alkohol alapját adó cukrot, melyet az élesztők feldolgoznak, így érik el a hard seltzer megfelelő alkohol- és szén-dioxid szintjét.  Ezután az így kapott italt valamilyen gyümölcsaromával ízesítik.

Ahhoz, hogy megfeleljen a maláta alapú alkoholok előírásainak, a hard seltzerben lévő alkohol tiszta erjesztéses eljárással kell, hogy készüljön, további lepárlás nélkül. A seltzer alapjának ízesítés, aroma és színezék mentesnek kell lennie. Olyan alapanyagokat használnak fel a gyártás során, mint folyékony cukor vagy a malátából kinyert sörlé.

Ízesítésben eddig úgy tűnik a citrusos ízek dominálnak, mint a lime, citrus-lime, narancs-grapefruit, de többek között találkozhatunk málna, áfonya, cseresznye vagy barack ízesítésű verzióval is.

Amerika után 2019-2020-ban már Nyugat-Európát és a világ nagy részét elérte a hard seltzer láz, itthon az idei nyáron várható, hogy berobban a piacra.  Mivel Amerikában a sörök kategóriájába számít az ital, a legtöbb országban a különböző sörgyárak hozzák forgalomba.

Összességében a hard seltzerek gyorsan növekvő népszerűségének titka a természetesség, egészséges összetevők, friss gyümöcsös íz, alacsony alkoholtartalom, illetve pénztárcabarát ár. Remek alternatíva, ha nincs kedvünk italokat keverni vagy bárhova magunkkal vinnénk egy kellemes italt.

Izgatottan várjuk, hogy a nagyközönség milyen fogadtatásban részesíti majd a hazánkban megjelenő hard seltzereket. Egy forró nyári napon, a munka végeztével, jól fog esni 1-2 doboz enyhén alkoholos, szénsavas limonádé.

Kínálatunkat folyamatosan bővítjük a Magyarországon kapható hard seltzerekkel:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük