Hírek, érdekességek

Pink perzsa rózsa bimbó – ősi gyökerek, modern alkalmazás

Értékelje

A pink perzsa rózsa bimbó őshazája Irán. Farszi nyelven Gol-e Mohammadi-ként, Mohammad virágaként ismert növény az egyik leghíresebb rózsa fajta a világon. Felhasználhatósága nagyon sok rétű. A gasztronómiától kezdve a szépségiparon át előszeretettel alkalmazzák gyönyörű virága, intenzív aromája és számos kedvező hatása miatt.

 

Származási helye:

A pink perzsa rózsa eredetileg Irán ősi földjéről, Kashan mezeiről származik, amit ma a rózsák fővárosaként is emlegetnek.

A rózsáknak több, mint 200 faja ismert, a perzsa rózsa neve Rosa damascene – damaszt rózsa, bimbója világos pink színű, míg virága a fehértől kezdve a sötét rózsaszín színekig változhat. A rózsabimbókat kézzel szedik le, napfelkelte előtt, még mielőtt kinyílnának a virágok, majd kiszárítják őket, hogy megőrizzék egyedi illatukat.

Hogy minél tovább élvezhessük a virág aromáját ajánlott száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolni őket.

Előnyei, jótékony hatásai:

A csodálatos színű és illatú pink perzsa rózsa bimbónak számos felhasználási területe létezik.

Perzsa szokás az újszülötteket frissen szedett rózsaszirmokba fektetni, hogy így óvják meg őket az allergiától és a gyerekkori tüdőbetegségektől.

És valóban, a rózsának rendkívüli jótékony hatása van egészségünkre. Magas A és C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segít a torokfájás, köhögés és megfázásos tünetek enyhítésében, gyulladáscsökkentő hatása van, valamint antioxidánsokat tartalmaz. Csökkenti a stresszt és nyugtató hatással van az idegrendszerre. A rózsákból kinyert olaj pedig gyönyörűvé varázsolja a bőrt és a hajat.

Felhasználása ételekhez, italokhoz:

Jó néhány perzsa recept hozzávalója a pink rózsa bimbó vagy szirom (pl. lekvárok, desszertek, előételek), illetve dekorációként is használják ételekhez.

Természetesen italokhoz, koktélokhoz is remekül használható. Illata erőteljesen édes, tiszta és friss. Ahogy más fűszereket, a rózsabimbót is áztathatjuk, leforrázhatjuk, darabolhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy a hőkezelés vagy aprítás enyhíti a bimbók illatát és ízét.

Használhatjuk díszítőelemként vagy fő ízesítőként hideg és meleg (pl. tea, forrócsoki vagy puncs) italokhoz egyaránt. Tökéletesen illik pl. prosecco, vodka és gin alapú koktélokhoz, de akár egy pohár pezsgőt is feldobhatunk vele. Különleges ízt és igazán dekoratív megjelenést kölcsönöz italainknak.

Jól kombinálható citrusokkal vagy más, kevésbé összetett fűszerekkel.

Felhasználható rózsaszirup készítéséhez is, csak vízre, cukorra és rózsabimbóra/sziromra van szükségünk hozzá.

Elkészítés:

Tegyünk jeget egy öblös pohárba, majd öntsük bele a gint. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukorszirupot. Öntsük fel a poharat tonikkal. Díszítsük friss uborkaszeletekkel, egész borókabogyóval és pink perzsa rózsa bimbóval.

Back to list

2 thoughts on “Pink perzsa rózsa bimbó – ősi gyökerek, modern alkalmazás

  1. Hol lehet beszerezni es mennyiert?

    1. Mixery.hu szerint:

      Kedves Ilona!

      A perzsa rózsa bimbót termékeink között, a Koktélfűszerek menüpont alatt találja, ahol a kiszerelésről és az árakról is tájékozódhat:
      https://mixery.hu/termekkategoria/koktelfuszerek/
      Amennyiben nagyobb mennyiségben lenne rá szüksége vagy bármilyen egyedi kérése merülne fel, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben és segítünk Önnek.

      Üdvözlettel,
      Mixery.hu csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.