Báreszközök – Mi kellhet az otthoni mixeléshez?
Nem csak a profi bármixereknek, de az otthoni koktélkészítés során nekünk is szükségünk van néhány elengedhetetlen eszközre. A legegyszerűbb koktélokhoz is valószínűleg használnunk kell legalább egy shakert vagy muddlert (koktéltörőt).
Ha gyakran készítünk otthon koktélokat, mindenképp érdemes beszereznünk néhány alapvető kelléket, melyek használatával jelentősen egyszerűbb és kényelmesebb a mixelés.
Nézzük, melyek ezek az eszközök és mit érdemes tudni róluk!
Koktél shaker
Koktélok készítéséhez a legfontosabb eszköz egy jó shaker. Enélkül szinte lehetetlen igazi koktélt készíteni. Két legismertebb típusa a Boston és a Manhattan shaker.
A Boston shakerhez tartozik egy üvegpohár is. Az alapanyogat a shakerbe öntjük, az üvegpohárral lezárjuk, összerázzuk, majd eltávolítva a poharat kitöltjük az italt.
A Manhattan shaker 3 részből áll (shaker alj, a középső rész és a kupak), az összetevőket a shaker aljába töltjük, lezárjuk és jól összerázzuk. A középső rész beépített szűrőt tartalmaz.
Rozsdamentes acélból készülnek, könnyen tisztíthatóak.
Koktélszűrő
A koktélszűrő segítségével szűrhetjük le a jeget a shakerből, elengedhetetlen pl. Martini koktélok készítésénél. Használata praktikus, mivel a keverőpoháron és a shaker aljon is remekül rögzíthető.
Koktéltörő (muddler)
Ez az eszköz a gyümölcsök, zöldségek rosttartalmának kinyerésére szolgál. Mojitók és Caipirinhák készítésénél nélkülözhetetlen a muddler. A pohárba helyezett pl. citrusokat, mentaleveleket könnyedén, néhány mozdulattal összenyomkodjuk, hogy a legtöbb rostot, levet és aromát szabadítsuk fel belőlük.
Csipeszek
A higiénikus munkavégzés egyik fontos eszköze a csipesz, mellyel a pohárba adagolhatjuk a jégkockákat vagy díszítő elemeket helyezhetünk el az italon. Használatuk egyszerű, praktikus és gyors.
Koktélkanál
A koktél vagy bárkanál több okból is praktikusabb a koktélkészítés során, mint egy hagyományos konyhai kanál. Használhatjuk az összetevők pontos adagolásához, illetve a csavart nyéllel gyorsabban és hatékonyabban keverhetjük össze az alapanyagokat. Létezik olyan változat, melynek a végén koktéltörő is van.
Citrus nyomó
Számos koktél ízesítéséhez van szükség citrom vagy lime levére. A citrus nyomó segítségével gyorsan és egyszerűen nyomhatjuk ki a citrusok levét, közvetlenül a pohárba is, mivel a szűrő felfogja a gyümölcsökben lévő magokat.
Fentieken kívül még számos speciális eszköz segíti a koktélkészítést vagy az italok frissen tartását, pl. italkiöntő vagy palack záró dugók.
Ha te is szívesen keversz otthon italokat, akkor érdemes beszerezned néhányat a felsorolt eszközök közül.
A koktélokhoz az alapanyagokat és az eszközöket is megrendelheted a Mixery.hu-n! Nézz szét előre összeállított koktélcsomagjaink között is 😉