Bar & Restaurants

Báreszközök – Mi kellhet az otthoni mixeléshez?

Nem csak a profi bármixereknek, de az otthoni koktélkészítés során nekünk is szükségünk van néhány elengedhetetlen eszközre. A legegyszerűbb koktélokhoz is valószínűleg használnunk kell legalább egy shakert vagy muddlert (koktéltörőt).

Ha gyakran készítünk otthon koktélokat, mindenképp érdemes beszereznünk néhány alapvető kelléket, melyek használatával jelentősen egyszerűbb és kényelmesebb a mixelés. 

Nézzük, melyek ezek az eszközök és mit érdemes tudni róluk!

Koktél shaker

Koktélok készítéséhez a legfontosabb eszköz egy jó shaker. Enélkül szinte lehetetlen igazi koktélt készíteni.  Két legismertebb típusa a Boston és a Manhattan shaker. 

A Boston shakerhez tartozik egy üvegpohár is. Az alapanyogat a shakerbe öntjük, az üvegpohárral lezárjuk, összerázzuk, majd eltávolítva a poharat kitöltjük az italt.

Manhattan shaker 3 részből áll (shaker alj, a középső rész és a kupak), az összetevőket a shaker aljába töltjük, lezárjuk és jól összerázzuk. A középső rész beépített szűrőt tartalmaz.

Rozsdamentes acélból készülnek, könnyen tisztíthatóak.

Koktélszűrő

koktélszűrő segítségével szűrhetjük le a jeget a shakerből, elengedhetetlen pl. Martini koktélok készítésénél. Használata praktikus, mivel a keverőpoháron és a shaker aljon is remekül rögzíthető.

Koktéltörő (muddler)

Ez az eszköz a gyümölcsök, zöldségek rosttartalmának kinyerésére szolgál. Mojitók és Caipirinhák készítésénél nélkülözhetetlen a muddler. A pohárba helyezett pl. citrusokat, mentaleveleket könnyedén, néhány mozdulattal összenyomkodjuk, hogy a legtöbb rostot, levet és aromát szabadítsuk fel belőlük.

Csipeszek

higiénikus munkavégzés egyik fontos eszköze a csipesz, mellyel a pohárba adagolhatjuk a jégkockákat vagy díszítő elemeket helyezhetünk el az italon. Használatuk egyszerű, praktikus és gyors.

Koktélkanál

koktél vagy bárkanál több okból is praktikusabb a koktélkészítés során, mint egy hagyományos konyhai kanál. Használhatjuk az összetevők pontos adagolásához, illetve a csavart nyéllel gyorsabban és hatékonyabban keverhetjük össze az alapanyagokat. Létezik olyan változat, melynek a végén koktéltörő is van.

Citrus nyomó

Számos koktél ízesítéséhez van szükség citrom vagy lime levére. A citrus nyomó segítségével gyorsan és egyszerűen nyomhatjuk ki a citrusok levét, közvetlenül a pohárba is, mivel a szűrő felfogja a gyümölcsökben lévő magokat.

Fentieken kívül még számos speciális eszköz segíti a koktélkészítést vagy az italok frissen tartását, pl. italkiöntő vagy palack záró dugók.

Ha te is szívesen keversz otthon italokat, akkor érdemes beszerezned néhányat a felsorolt eszközök közül.

A koktélokhoz az alapanyagokat és az eszközöket is megrendelheted a Mixery.hu-n! Nézz szét előre összeállított koktélcsomagjaink között is 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük